+382 30 550 554

Bulevar Revolucije G-11, 85000 Bar, Crna Gora

triangle
About Us

O saunama

Istorija sauna

U potpuno različitim kulturama, u svim istorijskim epohama, na različitim teritorijama, čovjek je oduvek shvatao terapeutsku važnost znojenja. To dokazuju i arheološka istraživanja i sačuvana dokumentacija. Među njima su i brižljiva uputstva grčkog lekara Hipokrata sa Kosa (460-377 godine p.n.e.), u kojima se opisuju načini izazivanja preznojavanja. Indijanci su se uvijali u bele tkanine od lana i tako se izlagali suncu i vršili prečišćavanje putem preznojavanja. Asteci su koristili kolibe za preznojavanje, kao i američki Indijanci sa šatorima specifičnog oblika, ali i Skiti u srednjoj Rusiji, kako pominje istoričar Herodot oko 450 godine p.n.e. Kirkine nimfe su čak posipale Odiseja hladnom i toplom vodom, kako tvrdi rimski istoričar Tacit (55-120 godine n.e.). Germanski narodi su koristili prirodne pećine koje su ispunjavali parom, tako što se na prethodno užareno kamenje sipala voda. Sam naziv sauna potekao je od finske reči savu, što znači "dim". Boravak u dimu nazvan je savuna. Još starija reč od savune je sakna. U zapadnim delovima Finske nazvana je perti, što u prevodu znači "kabina". U arapskim zemljama su se vekovima posećivale sjajne, raskošne građevine u kojima su se nalazile prostorije sa različitim temperaturama i vlažnostima vazduha, poznate kao turska kupatila. Za vreme Luja XIV u Francuskoj nastao je pokušaj da se usavrši parno kupatilo u vidu kabine za jednu osobu, u kojoj se telo izlagalo pari obogaćenoj čajevima od lekovitih trava. Poreklo finske saune koja se danas primenjuje u svetu nije tačno utvrđeno. Ona se razlikuje od većine drugih kupatila koji koriste princip toplog vazduha. U prošlosti su se koristile vodene kupke i parna kupatila kao posledica religioznih preporuka i rituala prečišćavanja i inicijacije.  Vremenom je taj aspekt zamenjen terapeutskim i higijenskim razlozima, a u naše vreme potrebom za fizičkim blagostanjem ili lepotom, odnosno fitnessom.

Arheološki dokazi pokazuju da su Finci uživali saune već prije više tisuća godina. Bile su to iskopane jame u zemlji s ognjištem na kojem se zagrijavalo kamenje.

Kao da se žele dokazati finski korijeni sauna , riječ "sauna" je jedina finska riječ široko posuđena mnogim drugim jezicima. Sam naziv sauna potekao je od finske reči "SAVU" što znači - dim. Boravak u dimu nazvan je "SAVUNA". Još starija riječ od savune je "SAKNA".

Finska sauna kultura nije samo kliše. Za Fince je ugled saune nepovrediv. Od davnina se djeca uče ponašanju u sauni, stoga bučnost, nemoral ili bilo koji drugi oblik nedoličnog ponašanja nikada nije imao mjesto u sauni. S jednakim negodovanjem se doživljavaju dezinformacije i senzacionalistički članci o nezdravim učincima saune, koji se pojavljuju u nekim stranim časopisima, uglavnom neutemeljni na činjenicama..

U Finskoj su saune sastavni dio svakodnevnog života i važan su dio finskog identiteta. Tijekom 50-ak godina broj sauna u Finskoj narastao je trostruko, od oko pola milijuna u 1938. na oko 1,5 milijun u 1990. Za ukupnu populaciju od samo 5 milijuna ovo je numerički svjetski rekord takve vrste. Broj sauna u Finskoj i dalje raste, te se procjenjuje da Finska sada broji približno 2 milijuna sauna.

Gotovo svatko u Finskoj ima pristup sauni. U ruralnim sredinama većina domova još uvijek ima saune s peći na drvo. Saune se mogu pronaći svugdje, u privatnim stanovima i kućama, stambeni blokovi obično imaju električne saune gdje obitelji imaju svoj raspored sati. Nerijetko obitelji imaju svoju vlastitu sauna „kućicu“ pored jezera ili mora. Kao što je dio života pojedinaca, sauna je također uveliko prisutna u tvrtkama i državnim institucijama. Svaka uspješna tvrtka, koja želi zadržati imidž uspješnog poslovanja, apsolutno mora imati saunu gdje se sklapaju mnogi važni dogovori ili jednostavno služe za opuštanje poslovnih partnera. Broj tipova sauna u Finskoj se stalno povećava, a jedina koja je praktički nestala je javna gradska sauna.