+382 30 550 554

Bulevar Revolucije G-11, 85000 Bar, Crna Gora

triangle
About Us

O saunama

Održavanje sauna

Za pravo uživanje u sauni potrebno je održavati prostor saune uvijek čistim i svježim, kako radi što češćeg i većeg uživanja, tako i zbog dugotrajnosti. Evo nekoliko riječi o tome što učiniti.

Površinska obrada

Drvo u sauni je stalno izloženo vlazi i ekstremnim temperaturama, stoga se za izradu sauna, opreme i pribora koristiti isključivo drvo iz sjevernih krajeva Evrope i Kanade, te afričko drvo iz oblasti Obale Slonovače. To je drvo koje i nakon dugogodišnje upotrebe saune ne mjenja bitno svoja svojstva.

Nekoliko naputaka kako očuvati drvo u sauni: Najbolja zaštita od vlage je pravilno provjetravanje i sušenje nakon korištenja saune. Ako sauna ima prozore, potrebno je tretirati donju letvicu oko stakla s parafinskim uljem. Često skupljanje kondenzacije može oštetiti drvo, stoga je preporuka impregnirati letvicu parafinskim uljem u čestim intervalima.  Klupe i naslone trebalo bi nauljiti s obje strane parafinskim uljem. Ovo impregnacijsko ulje bez mirisa zaštićuje, čini drvo nepromočivim i olakšava čišćenje.  Za obnavljanje i očuvanje vrata, ručki, drvenih podova, klupa, naslona itd. koristite parafinsko ulje za saune. Povremena primjena pomaže u održavanju zdravog izgleda drvenih dijelova i pribora, čime zadržavaju atraktivan izgled i znatno produžuju vijek trajanja. Napomena! Ostavite zidove i stropove unutar saune originalne. Paneli za saune specijalno su obrađeni za tu namjenu i ne zahtijevaju nikakve dodatne tretmane. Nikako ne primjenjujte boje, sredstva za brtvljenje ili konzervans za drvene materijale.

Termometar i higrometar

Da biste osigurali pravilan rad i točne rezultate mjerenja, smjestite termometar i higrometar na bočni zid nasuprot peći, na visini 1500 mm od poda.

Drvena posude i kašike

Drvena vjedra imaju plastične ili inox umetke kako bi se spriječilo pucanje drva nakon duže upotrebe. Temperatura u sauni  je viša na stropnoj razini i hladnija u blizini poda. Nemojte držati vjedro na gornjoj klupi dok je peć u funkciji. Za očuvanje drvenog pribora lijepim preporuka je povremeno impregniranje parafinskim uljem.

Kamenje za peć

Provjerite pretinac peći za kamen. Važno je da to učinite barem jednom godišnje ili svakih 500 sati rada peći, a posebno u saunama koje se često koriste. Uklonite kamenje iz peći, usisajte male čestice kamena i očistite naslage na dnu odjeljka. Tada vratite kamenje izdvajajući ono koje nije u dobrom stanju, te ako je to potrebno, nadopunite na vrhu s novim kamenjem. Važno je ispuniti pretinac peći za kamen na ispravan način. Uvijek slijedite savjete i upute koje dolaze sa svakom peći.

Sauna kamenje dobavljivo je u tri linije proizvoda. Sve vrste izdržavaju ekstremne uvjete. Oštro, zaobljeno ili posebno sauna kamenje izvorne finske kvalitete, otvrdnuto u toplinskoj obradi na 1000 ° C, 5-10 cm veličine, bez azbesta, 5 puta dužeg vijeka trajanja, dobre toplinske provodljivosti, te izvrsnog toplinskog kapaciteta. Poseno kamenje preporučljivo je posebice za najzahtjevnija okruženja: javne saune, dimne saune, peći sa velikom količinom kamena…

Voda za polijevanje kamenja

Za polijevanje preko vrućeg kamenja možete koristiti samo vodu koja je pogodna za kućnu uporabu. Nemojte koristiti klorirane vode iz bazena ili tople kupke jer će to oštetiti grijače peći.

Za poseban doživljaj posipanja vodom, preporuka je složiti na vrh kamenja male kockice sapun-kamenja, veličine 3x3x3 cm ili među kamenje peći umetnuti dodatak „Srce saune“ koji proizvodi konstantnu paru, što povećava razinu vlage u sauni i osvježava zrak, te olakšava disanje i pruža osjećaj ugodne na koži.

Nekoliko kapi eteričnog ulja u vodi za posipanje preko vrućeg kamenja prožeti će saunu osvježavajućim mirisom.  Za istinski doživljaj aromaterapije u sauni postavite "Sauna Aromatic" iznad peći.