+382 30 550 554

Bulevar Revolucije G-11, 85000 Bar, Crna Gora

triangle
About Us

O saunama

Vrste sauna

Klasična finska sauna

Skandinavsko kupanje  u sauni ima dva tradicionalna oblika. Klasičnu saunu najbolje je uživati na temperaturi od 75-90 ° C na vlazi od 20-35%, koju postižemo laganim posipanjem vode na vruće kamenje peći, kada se osjete jedinstveni trnci u valovima. Tada toplina prodire duboko u kožu, otvorene pore i znoj oslobađaju mrtve stanice kože koje jednostavno nestaju ispod tuša. Kružno zalijevanje vodom preko kamenje je dio rituala.  Malo ekstremnija varijacija na tu temu je suha sauna na vrlo visokim temperaturama (95-110 ° C) u gotovo potpuno suhoj atmosferi. Ovaj oblik kupanja je popularan među korisnicima koji žele osjetiti stvaran osjećaj topline na koži, a znoj je jedini način da se ohladi tijelo.

Parna sauna (Bio sauna)

Nježniji oblik saune na 45-65 ° C, što mnogi ljudi doživlavaju kao idealnu temperaturu za kupanje. Kontinuirana i automatska opskrba parom osigurava konstantnu vlažnost od 40-65%. Rezultat je više kupanja na umjerenoj temperaturi koja dovodi u iskušenje zadržati vas malo duže. Baš kao i tradicionalne saune, parne saune proizvode isti osjećaj čistoće, svježe kože i daje vam priliku da opustite tijelo i dušu. Biosauna je izuzetno pogodna za one ljude kojima je finska sauna prevruca, a parna kupatila prevlažna. Za dodir krajnjeg luksuza možete zrak osnažiti s mirisnim travama ili aromatičnim mirisima.

Parna kupatila

Parnu kupatila ne bi nikako smjeli miješati s parnom saunom. Za uživanje u modernoj parnoj kupatilai, kraljevstvo drvene kabine mjenjamo za posebno dizajnirane prostore obložene u staklo, plastiku ili keramiku. Konstantna razina vlažnosti je 100%, a temperatura se ne penje iznad 40-50 ° C, tako da možete uživati koliko god želite u oblacima umirujuće pare.

Ako razmišljate o instaliranju parne kupatilai kod kuće, obogaćujete svoju turističku ponudu ili mijenjate dotrajali generator pare, naša preporuka su uređaji nove generacije SAWO STP generatora pare, s ergonomski oblikovanom kontrolnom jedinicom, jednostavnom za upravljanje, soft-touch tipkovnicom i digitalnim LED zaslonom.

Infracrvena sauna

Ovaj oblik saune temelji se na infracrvenom zračenju i ima malo zajedničkog sa ostalim vrstama sauna. Terapija duboko prodire u tijelo, te se često koristi u kozmetičarskom svijetu kako bi se poboljšala efikasnost brojnih tretmana kože.

Infracrveno zračenje koristi se i kao terapija za medicinsko ublažavanje posljedica reumatizma, napetosti mišića i slične boli. Dobro je poznata činjenica da toplina u svim svojim oblicima stimulira tijelo i povećava osjećaj mentalnog i fizičkog blagostanja. Stoga nije pretjerano reći da su infra kabine ulaganje u dobro stanje, podjednako za dušu i tijelo.

Sauna s peći na drvo

Zamislite poziv mirisa drveta i smole i opuštajući pucketanje vatre. Zatim povremeno cvrčanje vode na kamenju i čarobne oblake pare... Ima nešto posebno u sauni na drvo.

Široki spektar peći na drvo za saunu proizvođača Harvia, Naravi i originalne, ručno izrađene peći IKI omogućavaju užitak u prednostima saune na drvo. Uz čarobnu atmosferu to je i financijski najpovoljnije uživanje u sauni kod kuće, u vikendici, na obali mirnog jezera, za privatnu upotrebu ili kao turistička ponuda.

Kromoterapija - terapija bojama

Boje imaju veoma jak utjecaj na ljudske osjećaje. Selektivnim korištenje terapije bojama mogu se znatno povećati pozitivni učinci boravka u sauni. Stoga,  kao dodatak sauni, ne nudi samo potpuno opuštanje, već pruža dodatne mogućnosti terapijskog učinka i sjajno dizajniran prostor.