+382 30 550 554

Bulevar Revolucije G-11, 85000 Bar, Crna Gora

triangle
About Us

O saunama

Zdravlje i sauna

Sagorevanje kalorija

Prilikom korišćenja saune dolazi do brže cirkulacije materija i do znojenja, a za to je potrebna energija iz organizma, tako da posle jednog korišćenja saune sagorimo oko 300 kalorija (otprilike 3-5 km laganog trčanja).

 

Jačanje srca

Visokim temperaturama izazivamo različite reakcije, među kojima je i podizanje kardiološke funkcije. Da bi rashladila organizam, krv mora brže da teče kako bi stigla i do perifernih slojeva, a samim tim je uvećana frekvencija (snaga) otkucaja srca.

 

Elastičnost krvnih sudova

U kratkim vremenskim intervalima šire se i skupljaju kapilari, arterije i površinske vene, a samim tim one postaju elastične.

 

Miran san i kvalitetan odmor

Korišćenje saune pre spavanja doprinosi poboljšanju kvaliteta sna i otklanja eventualnu nesanicu.

 

Opuštanje mišića

Često korišćenje saune ublažava neugodne reumatske bolove u kostima, artritis, artrozu i bolove u mišićima, naročito kod sportista.

 

Higijenski i kozmetički efekat

Samim korišćenjem saune vršimo dubinsko čišćenje organizma, uklanjamo štetne materije i otrove nastale u organizmu, koji se izbacuju iz organizma putem znoja. Koža postaje glatka, nežna i čista, pa se sauna vrlo često koristi i u kozmetičke svrhe.

Ublažavanje stresa

Osobe koje su sklone depresiji i melanholiji često imaju velike koristi od upotrebe saune. Sama činjenica da ćemo se sat vremena izolovati od svega i da ćemo se posvetiti samom sebi, pozitivna je i pomaže u otklanjanju stresa